Click logo for website!

donderdag 18 februari 2010

De terreur van de welwillende amateur.


Design is een kwetsbaar iets. Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde wetmatigheden die vaststellen wat goed of fout is. Het gaat allemaal om geloof in een idee en om goede smaak. Maar ja, over smaak valt te twisten. Design is ook emotie.

Zo was er de kwestie van het logo van de nieuw te fuseren gemeente Oldambt. Bij introductie van het logo was het verantwoordelijk comité in jubelstemming. Want men zag, na rijp beraad, dat het goed was. De raad, een kleurrijke samenstelling van de plaatselijke bevolking, was in zijn nopjes. Mede omdat het voorstel ook nog uit eigen kring kwam. Men had wel westerse bureaus uitgenodigd om voor 100 euro een voorstel te maken maar ging er eigenlijk van uit dat het niets kon worden. Want tja, stadse mensen en het platte land, die gaan niet makkelijk samen. Uit betrouwbare bron weet ik dat er 5 minuten spreektijd gegund werd om het comité te overtuigen van een, bij gebrek aan een briefing, op de gok gemaakt voorstel. Dat is normaliter ruim voldoende want, zoals we weten, zijn gemeenteraden geboren ‘decision makers’. Dat is hun natuur. Het team van, ik zou haast zeggen, professionele amateurs had na rijp beraad een beslissing genomen en toonde het resultaat met trots aan de bewoners van de nieuwe gemeente.

Die vonden, zonder enige aarzeling, dat het een “K*U*T” logo was.

Voor ons ‘stadse mensen’ is dat best een uitspraak. En het was niet eens figuurlijk maar letterlijk. Men meende het vrouwelijk geslachtsdeel te herkennen in een zeker onderdeel van het logo. Of dit een mening was of de conclusie van een expert laat ik in het midden maar u begrijpt, de emoties liepen hoog op.

Verandering en vernieuwing zijn binnen gemeenschappen delicate onderwerpen die met zorg behandeld dienen te worden. Het is daarbij van belang met verstand van zaken te beoordelen en te handelen. Dat is wat anders dan je mening geven. Iemand met een mening hoeft geen verstand van zaken te hebben. En mensen met verstand van zaken zijn doorgaans niet te scheutig met hun persoonlijke mening. Zo blijkt uit het drama Oldambt. Waar nu verschillende gemeenteleden hebben aangekondigd zelf wel een logootje te maken. Ik ben benieuwd wat de mening van de gemeenteraadsleden daar over is. Voorlopig wordt het 'K' logo op handen gedragen door elk lid van de raad en blijft het zoals het is.

Maar goed, ik heb er eigenlijk ook niet echt verstand van. Naar mijn mening is het verstandig om als amateur ook eens naar iemand met ervaring te luisteren.

Ype jorna

1 opmerking: